Szalai Gabriella - az elfoglalt felnőttek angoltanára

3 tipp arra, hogyan profitálj ebből a weboldalból

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Szalai Gabriella

az elfoglalt felnőttek angoltanára

Ahol találkozhattál velünk:

Ajándék új látogatóknak!

 • 8 túlélő tipp, ha angol nyelvvizsgára készülsz - minikönyv
 • Melyik a legkönnyebb angol nyelvvizsga? - minikönyv
 • 5 pont, ahol elronthatod a nyelvvizsgára való felkészülést - előadás

Keresztnév

E-mail cím

Angol tanulókártyák

Belépés előfizetőknek


Angol nyelvvizsga blog

Nyelvvizsgázással kapcsolatos tuti tippek a blogon!

Angol nyelvvizsga fórum

Beszélgess más nyelvvizsgázókkal a fórumon!

Ezt beszélik a fórumban

Hasznos, érdekes információk

Temetjük a Trinity vizsgát, 50 évet élt

2008. október 10. - 10:48
Hozzászólások: 40 hozzászólás
Címke:

Két héttel ezelőtt egy vizsgaközpont vezetőjével beszélgettem, és épp csipegettem fel a legújabb pletykákat. Ő akkor mondta, hogy a Trinity valószínűleg nem éli túl az októberi változásokat. Nem hittem neki! A válaszom az volt, hogy a Trinity eddig is hatalmas kompromisszumokat hozott az Akkreditációs Testület kedvéért, és szerintem ezt is meg fogja hozni. Nem jött be.

Temetjük a Trinity vizsgát. A halál oka: ellentétek a nyelvi készségek együttes vagy külön-külön való mérése tekintetben. Szép élete volt, hiányozni fog! Akkreditált Trinity vizsgára utoljára október 13-ig lehet jelentkezni. Ez az utolsó. De miért?

A Trinity vizsgának jó neve van külföldön, ezt közületek sokan tudják. Azt már kevesebben tudjátok, hogy a Trinity vizsgának nincs írásbeli része külföldön, ezt kifejezetten a magyar piacra készült, lévén, hogy az Akkreditációs Testület csak így engedte be az országba. (Ez volt az a kompromisszum, amit említettem.) Hogy világosan lássatok: ez nem azt jelenti, hogy a Trinity vizsga nem jó! Ez egy kitűnő vizsga! De akkor hol a bibi?

Nos: a magyar akkreditáció a nyelvi készségeket mérését külön-külön követeli meg (pl: beszédkészség és hallás utáni megértés), hogy mi szabadon tudjuk mixelni, kombinálni a nyelvvizsgákat egymással. A Trinity viszont azt mondja: az én jól kiképzett vizsgáztatóm márpedig meg tudja állapítani egy beszélgetésből azt, hogy valaki érti-e az angolt egy bizonyos szintnek megfelelően, és nem kell ehhez egy gépi hangot meghallgattatnunk a vizsgázóval, és egy pontozott feladatlapot kitöltetnünk vele.

Te mit gondolsz? Kinek van igaza? Az Akkreditációs Bizottságnak? A Trinitynek? Mindkettőjüknek?

Szalai Gabriella - az elfoglalt felnőttek angoltanára

A blog gazdája: Szalai Gabriella
az elfoglalt felnőttek angoltanára

Életmentő tudásanyag, ha angol nyelvvizsgára készülsz

Életmentő ajándékok az angol nyelvvizsgádhoz!

Hova küldhetem ezeket a hasznos ajándékokat?

Keresztnév

E-mail cím

40 hozzászólás – Temetjük a Trinity vizsgát, 50 évet élt

 1. Whylma mondja:

  Jó az hogy szabadon mixelhetjük a nyelvvizsgákat de a Trinity módszere sokkal jobbnak tûnik. Attól, hogy valaki megcsinálja a tesztet és meghallgat egy két szöveget és ha netán meg is kapja a nyelvvizsgát, nem biztos, hogy azt használni is tudja ha egy vérbeli angol leáll vele beszélgetni. Csak makogni fog.

 2. Gyuri mondja:

  No, igen. Valamit valamiért. De nekem kicsit szõrszálhasogatásnak tûnik ez az így mérünk-úgy mérünk dolog… vagy egyedül vagyok? És hogy csinálják ezt olyan országban, ahol nincs akkreditációs bizottság?

 3. Rutgerhajjer mondja:

  Egy globálisan 300.000 fõt foglalkoztató multinál dolgozom, ahol egy mail megírárása (English version below)-val kezdõdik és a takarító néniket is T-Ladyknek hívjuk, és ha olyan kifejezéseket használnánk, amilyeneket a Rigó Utca Fura Urai megkövetelnek a Hunglish típusú nyelvvizsgákon, Londonban megmosolyognának, New Yorkban pedig halálra röhögnék magukat.
  Az a baj, hogy ezek a porosz és amerikai iskolarendszerek legrosszabb hagyományait ötvözõ ”szaktekintélyek”, akik a versenyszférában pillanatok alatt ”Terminated”-dé válnának BIZOTTSÁGOKBA szervezõdve mentik át ”szaktudásukat”, és Rejtõ Jenõ óta már azt is tudják, hogy egyetlen módon nem tûnik fel, hogy nem szerepelnek a névsorban: ha õk olvassák azt.
  Egyébként nálunk a kutyát sem érdekli, milyen nyelvvizsga papírja van a felvételizõnek, ugyanis komolyabb állás betöltésénél angolul folyik az interjú és ott már nagyon kevés az ”egészítse ki a következõ mondatot a megfelelõ kifejezés beillesztésével.”

 4. Ági mondja:

  Fölöslegesnek tartom az agyonhallgatott magnófelvételt,amin csak darálják a szöveget, mert attól, hogy azt valaki nem érti, még nem biztos, hogy egy külföldi ember beszédét sem érti. Erre saját magam vagyok a példa. A magnót nem értettem, az amerikait igen. Akkor most mit ér a magnós tesztelés?

 5. Pityke mondja:

  Le az akkreditációs Bizottságggal! Vagyis most már mindegy. Most szombaton vizsgáztam, és természetesen már jó elõre féltem a magnós hanganyagtól. Több évig voltam tolmács, amikor még lehetett vizsga nélkül tolmácskodni, és azt gondolom, hogy tudok angolul. De a magnós és az élõszó között hatalmas különbségek vannak ám! Annak idején soxor volt rá példa, hogy recsegõ telefonvonalon keresztül kellet intézni az ügyeket, természetesen angolul. És jobban megértettem, mint most a nehezebb magnós anyagokat. Szerintem a magnós hanganyag gyakorlásának a gyakorlatban egyáltalán nem veszem hasznát.

 6. György mondja:

  Szerintem is nagyon jó a Trinity, én is ott vizsgáztam! Kanadai születésû tanárunk volt, skóciai és londoni tanárok vizsgáztattak. Kár lenne, ha megszünne ez a kitûnõ lehetõség.
  György

 7. motivo mondja:

  Nehogy már valami is egyszerû és komplikációmentes legyen ebben az országban….

 8. Gyöngyi mondja:

  A való életben derül ki minden. 3 nyelvvizsgám van, mindegyik másféle. A Trinity nagyon szimpatikus volt, ha valahol, hát itt kiderül ki mennyire boldogul az adott nyelven. Közel áll a hétköznapi szituációkhoz. A kommunikáción, emberek közti kapcsolaton alapul, nem egy mesterséges rendszeren. Bgf-es nyelvvizsgámon pl a vizsgahely mellett renováltak egy lakótömböt, és törték az aszfaltot az ablak alatt!!! Bezárták az ablakot (hanggszigetelés semmi), így ugyanolyan nagy zaj volt + meleg is (augusztus). Én az utolsó sorban ültem, és fontos megjegyezni azt is, hogy egy õsrégi magnóról recsegett a hanganyag. Röhögnöm kellett. Jól beszélek angolul, külföldön tanultam, érettségiztem, dolgoztam, laktam…Ezen a nyelvvizsgán (igaz, sikerült) a hangértésem lett a leggyengébb…Trinity vizsgán ilyen természetesen nem fordulhat elõ…Sajnálom, hogy itthon ismét a poroszos gondolkodás nyert.

 9. Attila mondja:

  Bosszantó és felháborító, hogy egy (gondolom) az adófzetõk pénzén eltartott sóhivatal azon dolgozik, hogy hogyan lehetne megnehezíteni az emberek dolgát.

  Nem lehet, hogy a bizottság tagjainak Rigó utcás kötõdésük van, és esetleg így akarnak leszámolni a konkurenciával? (a City and Guilds Pitman is így járhatott).

  Állítólag létezik egy olyan felvétel, ahol egy minisztériumi ember arról beszél, hogy a külföldi fejlesztésû nyelvvizsgákat ki kell szorítani az országból. Lehet, hogy ennek a folyamatnak vagyunk tanúi…

 10. Tuppence mondja:

  Egy angoltanár valóban jobban meg tudja állapítani, érted-e a szöveget. A magnóhallgatás csak egy áltudományos analizálási kísérlet eredménye abból az idõbõl, amikor boldogok voltak a nyelvtanárok (és vizsgáztatók) ha kölcsönkaphattak egy szalagos magnót, mert végre nem az õ hunglish kiejtésüket hallgatta a diák. A nyelvtanárok kiejtésén ugyan még mindig lehetne javítani, de a fél világ már angolul kommunikál, ki-ki a saját kiejési hibáival. Ma már nem az a cél hogy az R.P-t beszélõ angol tévébemondót értsd, sokkal inkább az, hogy helyzeteket tudj megoldani a nyelv segítségével. Magam is mesterkéltnek tartom a magnóhallgatási feladatot és sok benne a hibalehetõség (zaj, rosszul feltett kérdések, stb), valamint teljesen életidegen helyzet, de talán érthetõ a törekvés arra, hogy objektív és számszerûsíthetõ legyen az eredmény. De megszüntetni egy jó gyakorlatot valami bürokratikus értetlenkedés és uniformizálási törekvés miatt, hát ez közröhej. Ja, rájöttem, hol veszed hasznát annak, ha érted, amit a hangszóróból hallasz: ha rádiót hallgatsz, vagy kiveszel egy hangoskönyvet a könyvtárból. A legutóbb kivett magyar nyelvû hangoskönyvnek négyszer futottam neki, mert azon kaptam magam, nem tudom követni. Baj lenne a nyelvtudásommal? pedig több mint negyven éve csiszolom…

 11. anonymus mondja:

  Mivel magam is vizsgahely vezetõ vagyok, pontosan tudom, mi folyik a háttérben:

  a. a nyelvvizsgázók száma a jövõre levetítve egyre kevesebb lesz, hiszen fõleg tinik vizsgáznak és õk ugye egyre kevesebben vannak
  b. ki akarják bizonyos nyelvvizsgaközpontok szórni a konkurenciát (most kivételesen nem a rigó utcáról van szó)
  c. a nyelvvizsga akkreditációs központ kemény sápot húz minden egyes nyelvvizsgából, tehát befizeted az adót, amibõl eltartják õket, majd befizeted a nyelvvizsgadíjat, aminek szintén bizonyos százaléka az õ zsebükben landol.

  A nyelvvizsga: pseudo-állami tákolmány és semmi másról nincs most szó, mint hogy minél kevesebb nyelvvizsgaközpont legyen. Aki közel van a tûzhöz és benyal mélyen az állami döntéshozóknak, azé a nyelvvizsga piac, azt hagyják mûködni.

 12. prometheus mondja:

  Sajnos ettõl is egyszerûbb és felháborítóbb a helyzet: Valószínûsítem megváltozott az Akreditációs Bizottság összetétele, sõt az elnök személye is változott. Kishazánkban minden hatalmi pozicióba kerülõ ember kényszerítõ erõt érez a reá bízott intézményt …stb. megreformálni, még akkor is ha azt éppen most teszik vagy éppen most fejezõdött be annak megvalósítása. Mindegyik meg akarja mutatni, hogy Õ sokkal okosabb az elõdjénél! LÁSD OKTATÁSI MINISZEREINK ÉS AZ OKTATÁSI RENDSZERÜNK, pár év alatt a nagy okos újítások levitték a béka hátsó fertálya alá a magyar oktatás színvonalát, (KREDIT RENDSZER) 3 éves iskolát 100 évig is végezhet a ”DIÁK” csak rendesen tokolja be a költségtérítési összeget az egyetemnek, fõiskolának stb. .Hát nehogy már az idegennyelvi képzések ebbõl kimaradjanak!!! Különben is ”Szegény Bizottság 25 nyelvvizsgaközponttól szedje be a sápot, akkor sose tudnák hogy már kitõl kapták azt meg mert 3-nál tovább nem tudnak számolni. Tehát ha csak egyetlen vizsgaközponttá redukálják az egészet : nekik lesz kényelmesebb a helyzetük, és biztos meg lesz minden garasocskájuk. Az hogy az éríntettek és a hozzáértõ szakemberek hogyan vélekednek a kutyát nem érdekli. A malaccal is beszéltek?

 13. Zsolt mondja:

  Sajnos nem tudok indulatok nélkül a kérdésben véleményt mondani. A Nyelvvizsgákat Akkreditáló Testület (NYAK) az általam is ismert nyelvvizsgák területén – hasonlóan a magyar kormányhoz – mindig pápább akar lenni a pápánál. Az Európában elfogadott értékeket nekünk mindig túl kell teljesítenünk. Például a TELC vizsgákon kizárólag Magyarországon kell a vizsgázóknak szótár nélkül teljesíteniük, míg 25 másik országban elfogadott az a nyelvi ismereti szint, amely szótár használatával egészül ki. Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de olyan az ember benyomása, mintha szisztematikusan próbálnák elllehetetleníteni a különbözõ vizsgaközpontok munkáját, szándékosan beszûkítve a nyelvpiacot. Néhány nyelvvizzgarendszer monopolhelyzetének kialakítása nem tesz/tenne jót az egyébként is meglehetõsen mostoha sorban lévõ nyelvoktatásnak, amely például – a szakmai képzésekkel ellentétben – kénytelen minden képzési programját akkredítáltatni, míg az OKJ-s képzések ezt alanyi jogon kapják, mentesülve az ÁFA pallosától…

 14. anonymus mondja:

  A nyelvoktatás a felnõttképzésen belül mostohagyerek. A nyelvoktatásnál jobban talán már csak az autósiskolákat nézik le.
  Szó se róla, errõl tehetnek a nyelviskolák is.
  Ettõl függetlenül: alapvetõen a nyelvoktatás legnagyobb tragédiájának a nyelvvizsgát tartom, azaz hogy a papír mindent visz. Nyelvvizsgához kötik a diplomát, a felvételi pontokat — ilyen szinte sehol nincs a világon. Éppen ezért az állam feljogosítva érzi magát, hogy beleszóljon. Innentõl kezdve pedig már minden rossz, mert ahova az állam beteszi a lábát, ott fû nem terem…

 15. dóri mondja:

  Jövõ tavasszal tervezek nyelvvizsgát tenni, pont a Trinity-re szerettem volna menni… :(
  A nyelvvizsgáknak egyébként sok értelmük nincs. Sok cégnél, ahol idegen nyelv tudást kérnek, nem is foglalkoznak azzal, hogy van-e valakinek vizsgája, vagy sincs, hanem aktív -e a nyelvtudása, azaz pl. már az interjú is az adott idegen nyelven folyik. Így fordul elõ , ha valaki mondjuk másfél éve nyelvvizsgázott és azóta nem foglalkozott a nyelvvel, sokkal kevésbé, vagy szinte sehogy sem teljesít, mint akinek ugyan vizsgája nincs, de tudja aktívan hazsnálni a nyelvet. Számos cég, vizsgától függetlenül a jelentkezõkkel saját nyelvi szintfelmérést végeztet…stb. A kutyát nem érdekel e tekintetben a papír, hanem a valós aktuálsi nyelvi szint (kivéve állami szektor bizoynos munkakörei, mert ott nyelvi pótlékot kap az is, aki már rég elfelejtette és a munkaöréhez sem kell nyelvtudás…)
  Teljesen értelmetlen dolognak tartom a nylevvizsgát, mert egy évekkel ezelõtt letett vizsga nem jelent már semmit.
  Csak sajnos a diploma kiadásához elõírás az a frányaság, költsünk még többet.

 16. CSÍk Teodóra mondja:

  Külföldön továbbra is le lehet tenni majd a Trinityt vagy nem?
  Legyetek szívesek válaszolni.

 17. Dudás Julia mondja:

  Mindneképpen a Trinitynek van igaza! Fel vagyok háborodva,hogy a magyar akkreditációs rendszer ilyen konzervatív legyen…és amúgy elkéopesztõ, hogy a világ több mint 50 országában elfogadják a Trinity vizsgát úgy ahogy van, a mi ”szakértõink” pedig kötik az ebet a karóhoz a konzervatív és rugalmatlan hozzáállásukkal.

  Ez egy óriási szegénységi bizonyítvány a mi rendszerünkrõl a nemzetközi szintérrel összevetve.

  Kérem, hogy a NYAT módosítsa álláspontját e téren. A Trinity nagyon jó és népszerû vizsga!

 18. anoním mondja:

  ha ezek a valós tények, szomorú, leahngoló és FELHÁBORÍTÓ!
  A Trinity vizsgát rengeteg diákom letette és nagyon szerették õk is és én is mint felkészítõ tanár! Igazi kommunikációt mérõ vizsga!
  Kérem a szerveket, módosítsák a hülye döntésüket!

 19. makrancos mondja:

  A hír biztosan igaz. A Trinity honlapján is fent van.
  ”….Az oldalt bizonytalan idõre szüneteltetjük. Remélem, hogy hamarosan találkozunk.”

  Aki nem tudja mit vesztett ezzel, az nézzen rá erre a linkre, hogy lássa, miképpen zajlott a Trinity-nél egy nyelvvizsga:
  http://www.trinitynyelvvizsga.hu/Trinity-GESE-videok.html

  Nem tudom melyik AKKREDITÁLT magyar nyelvvizsga tesz fel ilyesmit a honlapjára. Biztosan van ilyen.
  Hmmmmm….
  Tényleg, van ilyen?!
  Mert egy akkreditált vizsgától elvárnék valami hasonlót….

 20. Berente Imre mondja:

  Kedves Makrancos!
  Az a honlap nem a Vizsgaközpont honlapja. a Vizsgaközpont honlapja a http://WWW.TRINITY-NYELVVIZSGA.HU!

 21. makrancos mondja:

  Imre:
  Köszi. Nem ismerem a Trinity nyelvvizsgát, de ma rákerestem és megfogtak a feltett videók.
  Szóval amire rábukkantam az nem a hivatalos oldal? Kár.
  Megvallom hasonlót eddig egyetlen más angol nyelvvizsga kapcsán sem találtam. (Bár lehet, hogy csak én siklottam el hasonlók felett…)
  Pedig így lehetne igen jól bemutatni, hogy egy-egy nyelvvizsga során mit várnak el a vizsgázótól…

 22. kis alabárdos mondja:

  vajon kik ülnek az Akkreditációs Testületben, ki az Elnök?
  ha valaki ezt kideríti, lehet, hogy érdekes összefonódásra lel…
  a nyáron kiírt Testületi tag/elnök pályázat egyik feltétele a köv. volt:
  ”elõnyt élvez…”
  ”…aki több magyarországi, illetve külföldi nyelvvizsgarendszer mûködtetésében is rendelkezik
  tapasztalattal…”
  namármost melyik az a tag, aki úgy lehet elfogulatlan, hogy neki is kapcslata van/volt nyelvvizsga-központokkal???
  kecskére a káposztát?
  a hallgató meg szív, mint a torkos borz…

 23. Berente Imre mondja:

  http://www.trinity-nyelvvizsga.hu a VISZGAKÖZPONT oldala, a link a mi régi oldalankon is kint volt, de mivel pár hete indult az új oldal, méfg nem tudtunk mindnet újból kirakni
  www. trinitynyelvvizsga.hu az egyik vizsgahelyünk oldala

 24. BERENTE IMRE mondja:

  Egyébként terveink szerint a vizsga szóbeli részét továbbra is le lehet majd tenni itthon, de csak nemzetközi bizonytívány jár érte.

 25. rimmer.arnold mondja:

  Annyira ”érdekes” ez a kommunikáció-über-alles rinyálás.

  Az írásbeli kommunikáció az nem kommunikáció?

  Meg tudtok írni egy levelet, ami minimális formai követelményeknek megfelel?
  Tök jól lehet beszélgetni az ángilusokkal/amerikánusokkal, ha rendre elvétesz szórendi szabályokat. De ha ugyanezt a szöveget leírva tennék elétek, helyesírásilag is helytelenül, akkor ahhoz mit szólnátok?
  És akkor még nem is írtam olyasmirõl, hogy esszé, ami esetleges külföldi tanulmányok során sorsdöntõ. És mielõtt a nekem-a-munkahelyemen-kell-a-gyakorlati-tudás-és-nem-iskolai-feladatokhoz népek rám rivallnának, ott van a beszámoló, leánykori nevén report írása!

  Az az érv pedig, hogy a cégek a gyakorlati nyelvtudást nézik…
  A HR meg az önéletrajzotokat, amiben vagy szerepel egy nyelvvizsga, vagy nem. Szerinted hasonló iskolákat végezett, hasonló szakmai tapasztalatokkal rendelkezõ emberek közül az hívják be, aki ír egy nyelvvizsgát, vagy azt, aki nem? (És most mindegy, hogy milyen a tényleges nyelvtudás, itt az elsõ szûrõrõl beszélünk!!!)
  Nahát.

  Nekem gõzöm sincs a Trinity hazai viszonyairól, de ha megerõszakoltak a GESE-t egy írásbeli résszel, azt a GESE-t, aminek a nevében benne van a SPOKEN vagyis BESZÉLT meghatározás, lelkük rajta. A kiméra kimúlt.
  Miért nem a Trinity College többi nyelvvizsgáját vezették be nálunk, mint pl. Integrated Skills in English(ISE), amiben van Speaking, Writing, Listening and Reading?

  El kéne már döntenetek gyerekek, hogy kell-e a fránya nyelvvizsgapapír, vagy elég, ha simán büszkék lehettek a nyelvtudásotokra!

  És miután megsirattátok a Trinity-t, könnyen találhattok más külföldön is elismert nyelvvizsgát. Ott vannak pl. a Cambridge nyelvvizsgái. Pl. CPE.
  Ott sem kell fordítani és mégis automatikusan kaptok egy egynyelvû C-típusút.
  Ha meg kétnyelvût akartok, tesztek egy különbözetit.

  Apropó, a Cambridge-i nyelvvizsgák leírásai miért hiányoznak még mindig innen? Hát az IELTS-é?

 26. natasa mondja:

  Ezzel megint lejáratjuk magunkat a világ elõtt! A legtöbb fõiskolánk is elmarad az EU szintjétõl, most még egy jól mûködõ nyelvvizsgát is likvidálnunk kell, mert valakinek nem tetszik! Nevetséges! Nem hiába akarnak egyre többen elmenni ebbõl az országból! Ami a legtöbb országban elfogadott, az nekünk nem kell! Ezért tartunk itt!!!

 27. rimmer.arnold mondja:

  Egy ”alapos” érvelés a Trinity mellett.
  Egy indexestõl.
  lol

 28. kata mondja:

  szerintem (az én szemstögemböl persze) az Akkreditációs bizottságnal van igaza, mert én sajna nem rendelkezem azzal az Isten adta tehetséggel hogy folyékonyan beszéljek angolul így én biztos hogy megbuknék a Trinitynél :( de õket is megértem mert külföldön a nyelvtan semmi nem ér az a lényeg hogy beszélgess

 29. alabárdos mondja:

  Kedves Kata! Pont az olyan vizsgázóknak a legnagyobb baj a Trinity megszûnése, mint Ön. Nem kell ahhoz folyékonyan beszélni ám, hogy átmenjen egy sikeres vizsgán.
  A kérdés a következõ:
  Ön szerint melyik vizsgán van nagyobb esélye átmenni:
  – magnóhallgatás nélkül (pl. Trinity)
  – magnóhallgatással (minden más vizsga)?

  Szerintem az elsõ variáció!

  Szakmailag nem tudom, hogy igaza van e a bizottságnak, de a hallgatók mindenféle képpen rosszul jártak a megszûntetéssel.

 30. rimmer.arnold mondja:

  Senki nem teszi fel a kérdést, hogy a magnóhallgatás minek az analógiája?
  Mindenki kritizálja a valós nyelvi tudást rosszul mérõ nyelvvizsgarendszereket, de senki nem gondol bele, hogy mi is lenne egy nyelvvizsga célja. 😀

  Szóval a magnóhallgatás mit is helyettesít: Olyan szituációt, amikor valaki egyirányúan kommunikál felénk és nincs semmi lehetõség arra, hogy visszajelezzünk.

  A teljesség igénye nélkül:
  iskolai óra/elõadás (Nem mindig lehet közbeszólni, megismételtetni a tanárral a mondandóját),
  elõadás/szónoklat rendezvényen (Ez úgy is aktuális, mert az utca politikai színtér. Mindig az is volt),
  tévé-rádió-mozi mûsor (hogy fogyasszunk is).

  Arról lehetne vitázni, hogy miért nem jól felszerelt, fejhallgatós nyelvi laborokban hallgatjuk a kiváló hangminõségû hangzóanyagokat, de a hallott szöveg értése, megértése igenis fontos.

  Na és akkor itt jöhetne Gabi reklámja, hogy a tanuljunkmegtanulni elõadáson szó esik arról is, hogyan kell jegyzetelni. Vagyis az elhangzottakat megérteni, rögzíteni. 😀
  (Legalábbis remélem, hogy errõl is szó van.)

  Nocheinmal: GESE helyett miért nem ISE, kérdezem alássan?!

 31. luna19711 mondja:

  Egy idegen nyelv ismerete a mindennapi életben nem a nyelvtani ragozáson ismerszik meg.

 32. gep mondja:

  Én is sajnálni fogom, ha valóban letûnik a színrõl a rugalmas Trinity
  Hiszen nem a bemagolt és szinte sosem /ritkán használatos (ezáltal gyorsan felejtõdõ) grammatika alapján fog az ember jól boldogulni az életben. Számomra már többször is bebizonyosodott, hogy a megfelelõ beszédkészség, a megfelelõen nyitott és bátor kommunikáció, sokkal fontosabb, mint a bebiflázott szabályok útvesztõje. Ez egy tipikus magyar elvárás, fõleg a felsõoktatás berkein belül, hogy megkövetelik a magas szintû nyelvtani tudást is, ami nyílván fontos, hiszen olykor nem elegendõ csupán választékosan és gördülékenyen beszélgetni vagy megnyilatkozni egy adott téma kapcsán, de fontos az is, hogy érthetõen írjuk le az adott témát, amit közölni kívánunk. Ettõl függetlenül a beszédkészség és tárgyalóképesség, a személyes interakciók sokkal fontosabbak és egyre inkább elõtérbe kerülnek, az írással szemben. Végezetül, de nem utolsó sorban, a napjainkban közkedvelt s ezáltal a leggyakoribb írásos megnyilvánulásról szólva (nem írva) &#61514, az e-mail alapú kommunikáció: – Ebben a mûfajban, talán még egyfajta pongyolaság is megengedett, de semmiképpen sem a magasröptû ”szuper-garamatikát” követeli meg. Manapság még a multik is így kommunikálnak, és csak a leghivatalosabb / végsõ dokumentumok készítéshez kreálnak &#8217,formal letter-t&#8217,.
  gep

 33. anful95 mondja:

  Véleményem szerint legalább a dislexiásoknak meg maradhatna a Trinity, illetve azoknak,akik csak szóbeli vizsgát tehetnek.Én mindenképpen a Trinytire szavazok.Úgy gondolom,hogy a közös nevezõre jutás lenne a megoldás.

 34. kerdezo mondja:

  Kérdés az, hogy a Trinity megmarad-e más országokban? Ugyanis a mostani nyelvvizsga változtatások az EU nyelvi szintekhez igazodva készültek (elvileg – gyakorlatilag nem tudom, ennyire nem mélyedtem el a témában) és ha más EU országok is alkalmazzák, akkor nem tudom, a Trinity hol maradhat meg és hogyan.
  Amúgy meg szerintem hiba olyan vizsgát csinálni, ahol csak a beszédet mérik, és az írást nem. Mert az egy dolog, hogy nem kell isteníteni a nyelvtant, ami igaz is, de annyi helyen kell írni, annyit helyen kell, hogy csak hallgatás alapján értsd meg, fogd fel, amit mondanak, hogy nem a MAB miatt kellene változnia a Trinity-nek, hanem emiatt.
  Uff, én beszéltem! :)

 35. Lucy mondja:

  sajnos mindent megszuntetnek ami hasznos.igazabol nem is ertem, hogy mi ertelme van. ha angolul akarok beszelni, akkor nem fogok forditani, mert mikor beszelgetek vkivel, angolul is gondolkozom.ergo tok nem erdekel, hogy milyen mû-feladatokat raknak elém-pl: gépi hang hallgatása.Azt hiszem, így akarják megfosztani az embereket attól, hogy szabadon kommunikáljon.Én ezt a gépi hallgatást egyébként is természetellenesnek tartom.Ez a dolog azokkal a vizsgáztatókkal szemben sem korrekt, akik profik és kapásból kiszúrják, hogy vki vágja-e a nyelvet, vagy sem.Nyilván ennek is megvannak az okai, hogy Magyarországon miért nem számít az igazi tudás.Az, hogy lefordítok egy szöveget, az teljesen más mûfaj.Attól nem ért meg engem jobban az angol srác, akibe belezúgtam és nem kapok egy kg kenyeret külföldön.

 36. Lucy mondja:

  mellesleg nyelvvizsgán 2X is megszívtam(mint mindenki)mert a felét sem lehetett érteni a hangnak a nagy elõadóban

 37. Berente Imre mondja:

  A Trinity több, mint 60 országban meg fog maradni. Csak Görögországban van állami akkreditáció pluszban, ott is átment a vizsga. A többi országban (hogy hogy merik ezt) az állam és intézményei nem szónakl bele a vizsgákba.
  Magyarországon még nem is igen hallottak (a szúk szakmai eliten kívül) az EU-s nyelvi szintekrõl, a Trinitynek már akkor rég megvolt az EU-s szintrendszere (kérdezték is sokan, hogy az A2-B1-B2 mit is takar).
  Egy félreértés: a Trinitynek amióta akkreditált, mindig is volt írásbeli része (anélkül nem lehetett akkreditálni), speciálisan magyarországi szabályokra kialakítva.
  Egyébként egy hasonlat:
  multi autógyár, jól menõ márkákkal,
  egy ország kitalálja, hogy a csomagtartón keresztül is beszállási lehetõséget kell biztosítani az utastérbe
  valyon a gyár áttervezi a kocsit az egy kis ország kedvéért, vagy kiindul abból, hogy máshól több százezer autót is el tudnak adni a szokásos kivitelben, és ott eléggé hülyén venné ki magát az új változtatás?
  Ha erre megvan a válasz, akkor nincs több kérdés

 38. alabárdos mondja:

  Költõi kérdés
  Én vagyok a vizsgaközpont, melyik számomra a KÉNYELMESEBB út?
  1. Csinálok egy cd-t és azt leküldözgetem a vizsgahelyekre, ahol különbözõ állapotú cd lejátszókkal megpróbálják lejátszani
  2. Biztosítok minden vizsgahelyre anyanyelvi szinten beszélõ angolos/németes vizsgáztatót

  A helyes válasz (ami nekem olcsóbb): ?

  Melyik vizsgarendszer tudta még azt biztosítani, mint a Trinity (anyanyelvi vizsgáztató minden szóbeli vizsgaeseményen)?
  Tudtommal senkisem.
  Itt a válasz a Trinity likvidálására…

 39. asdf_jklé mondja:

  @alabárdos

  Szerintem a Cambridge tudja.

Szólj hozzá!

Te mit javasolsz ezzel kapcsolatban? Van valami kiegészítésed, megjegyzésed?
Segíts másoknak, és írd le itt!

A mezők kitöltése kötelező. Az e-mail címed nem fog látszódni.


4 + = 9

© 2011 – angolnyelvtanitas.hu

34 akkreditált angol nyelvvizsga van Magyarországon. Mi vagyunk az iránytű a dzsungelben! Segítünk Neked abban, melyik angol nyelvvizsgát válaszd, és fel is készítőnk rá!

Oldalunk sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérünk, engedélyezd a sütik használatát! További információ

Az Uniós törvényeknek megfelelően felhívjuk figyelmedet arra, hogy weboldalunk sütiket (cookie) használ. Ezek veszélytelen fájlok, melyekre a felhasználóbarátabb böngészés miatt van szükség. A sütiket letilthatod böngésződ beállításaiban. Az "Engedélyezem" gombra való kattintással elfogadod a sütik használatát.

Bezár