Szalai Gabriella - az elfoglalt felnőttek angoltanára

3 tipp arra, hogyan profitálj ebből a weboldalból

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Szalai Gabriella

az elfoglalt felnőttek angoltanára

Ahol találkozhattál velünk:

Ajándék új látogatóknak!

  • 8 túlélő tipp, ha angol nyelvvizsgára készülsz - minikönyv
  • Melyik a legkönnyebb angol nyelvvizsga? - minikönyv
  • 5 pont, ahol elronthatod a nyelvvizsgára való felkészülést - előadás

Keresztnév

E-mail cím

Angol tanulókártyák

Belépés előfizetőknek


Angol nyelvvizsga blog

Nyelvvizsgázással kapcsolatos tuti tippek a blogon!

Angol nyelvvizsga fórum

Beszélgess más nyelvvizsgázókkal a fórumon!

Ezt beszélik a fórumban

Hasznos, érdekes információk

OECONOM angol nyelvvizsga

A Közgázasoknak ezt ajánlják. (Sokszor le is tagadják, hogy bármely más vizsgát elfogadnak, de ez nem igaz!) Közgázasok! Benne van a szabályzatban, hogy bármilyen akkreditált szakmai nyelvvizsgát el kell fogadniuk! Az EURO PRO, vagy az LCCI nagyságrendekkel használhatóbb tudást kér számon, mint az OECONOM, mérlegeld ezeket is!

Az írásbeli vizsga legnagyobb része egy szövegértési feladat, amely egyetlen szöveghez kötődik. Itt szinomímákat kell találnod bizonyos szavakra a szövegben, kifejezéseket magyaráznod, és kifacsart állításokról kell eldöntened, igazak-e. Vigyázat! Nagyon figyelj az állításoknál a nyelvtani szerkezet részleteire, mert ezekkel próbálnak "becsapni" (pl: szenvedőbe teszik a mondatot, és így már nem lesz igaz). A szövegértés igen nehéz a szókészletében, de nem csoda: a The Economist, Financial Times lapokból származó valódi újságcikkekről van szó. Ilyen feladatok vannak még:

  • egyik feladatban egy mondat szavait összekeverték és azokat kell "kiegyenesíteni" (tele prepozíciókkal),
  • másikban hibát kell találni a mondatban (adapt és adopt, analyse és analysis típusú hibák),
  • egy harmadik feladatban pedig egy állítás után áll egy megkezdett mondat, amit úgy kell befejezni, hogy az állítás értelme ne változzon (I'd rather vagy He suggested vagy I didn't know… stb. típusú nyelvtani szerkezetekkel – ezek gyakorlásához INSTANT NYELVTAN Tanulókártyáinkat nagyon ajánljuk!).
  • ezeken kívül van egy tömörítés, ahol egy magyar szöveget felére kell összenyomni és ehhez szótárat lehet használni (nem nehéz szöveg).

 

 

A szóbelin kapsz egy magyar és egy angol cikket, amit tömörítened kell. Nem bonyolult egyik sem, ilyen pl. a világszerte hamarosan összeomló társadalombiztosítási rendszerek problémája, vagy kis boltok kontra nagy bevásárlóközpontok.

Néha anyanyelvi vizsgáztatót kapsz. Örülj neki! Sokkal jobb, ha nem magyar anyanyelvű vizsgáztat, ugyanis a magyar vizsgáztató biztosan sokkal kritikusabb lesz! Egy külföldi kevesebbet vár. Gondolj csak arra, hogy ha neked kellene vizsgáztatnod magyarból egy külföldit! Hát nem örülnél már annak is, ha összetenne egy épkézláb mondatot? Nos, ezért nem kell félni az anyanyelvi vizsgáztatóktól.

A Közgázas vizsgára különben kapható egy nagyszerű felkészítő könyv, amit ha végigcsinálsz párszor, a vizsga nem mond sok újat majd. (Erdei-Gönczy-Horváth-Rékási: ESP Tests for business and economics, AULA Kiadó.) Melegen ajánlom, ha ezt a vizsgát választod.

Az OECONOM vizsgaközpont hivatalos oldalát itt találod.

 

Kérlek, nyomd meg a "Tetszik" gombot, és segíts terjeszteni ezt a tudást!

És ha szerinted a Google-nak is tudnia kellene rólunk, nyomj egyet a +1 gombra is!

© 2011 – angolnyelvtanitas.hu

34 akkreditált angol nyelvvizsga van Magyarországon. Mi vagyunk az iránytű a dzsungelben! Segítünk Neked abban, melyik angol nyelvvizsgát válaszd, és fel is készítőnk rá!